Cultura Locala‎ > ‎

Prezentare Locala

        Comuna Gemenele, judetul Braila , cuprinde localitatile Gemenele si Gavani . Localitatea Gemenele, localitate resedinta de comuna este situate la o distanta de 3o km vest de municipiul Braila . Ca atestare documentara localitatea Gemenele a fost infiintat in anul 1892 , urmind a fi delimitat la timpul respectiv ( l892 ) pe malul riului Buzau , intre localitatile Scortaru Nou ;I Sihleanu ., insa la interventia mai multor cetateni ce au fost improprietariti cu terenuri de cimp pe teritoriul actualului sat , s-a hotarit ca noua asezare sa fie delimitate in mijlocul acestor mosii - denumnita “ Domeniul Statului” avind ca reper doua movile , da la care s-a tras si numele localitatii “Gemenele “ .

Comuna Gemenele este situata la 30 km- vest de municipiul Braila Localitatile Gemenele si Gavani sunt traversate de DJ 221 .

Comuna Gemenele se invecineaza la :

- E cu teritoriul comunei a Romanu

- la V cu teritoriul comunei Rimnicelu

- la S – cu teritoriul comunei Movila Miresii

- la N cu teritoriul comunei Scortaru Nou


Populatie:

Comform Recensamintului populatiei si locuintelor din anul 2002 , populatia comunei era de 1929 de persoane , struturate astfel :

  • - barbati 959 ;

  • - femei 970

Comuna Gemenele are in prezent o populatie de aproximativ 1 900 locuitori , 7oo locuinte ; 725 gospodarii.

Natalitatea este in scadere , fapt constatat si in tara . Persoanele de sex feminin sunt aproximativ egale cu cele de sex masculin dupa cum s-a aratat si mai sus  Dupa cum s-a afirmat mai sus , localitatile Gemenele si Gavani insumeaza 725 de gospodarii , suprafata in medie a unei locuinte fiind de 5o-60 mp , majoritatea fiind construite din paianta , intr-o locuinta traind in medie 3 persoane .

Pe raza comunei sunt aproximativ 100 persoane salariate , pe diferite domenii de activitate,  astfel :

-          administratie publica

-          invatamint

-          Oficiul postal , Sucursala CEC

-          administratori si angajati ai agentilor economici de pe raza comunei 


Localitatea Gemenele este racordata la Alimentarea cu apa , fiind alimentata de la Statia Movila Miresii cu apa din fluviul Dunarea. Sunt racordati la reteaua de apa aproximativ 11o gospodarii .Localitatatea Gavani nu este racordata la reteaua cu apa , urmind ca in functie de posibilitatile financiare sa fie racordata in perioada urmatoare si aceasta localitate. De asemenea comuna Gemenele cu localitatile Gavani si localitatea resedinta de comuna – Gemenele este racordata la reteaua de energie electrica


Ċ
Primaria Gemenele,
27 iul. 2011, 17:35